nedeľa 23. júla 2017

Komentátor Zídek: Česi všetky prekvapili, Satoranského vidím v NBA

Na stole mal pred sebou zápisky, ktorý vznikali ráno pred zápasom. "Štatistiky hráčov i tímov - čo urobili v poslednej zápasoch, ako sa mení ich stratégie. Štandardná príprava, nič extra, "hovorí pravdepodobne najvyšší muž na pozíciách pre rozhlasové a televízne komentátormi.

Je ním Čech, ktorý sa ako vôbec prvý dostal do NBA.Jiří Zídek, teraz muž komentujúce svoj šport pre televíziu medzinárodnej basketbalovej federácie FIBA.

"Keď už nemôžem hrať, robím to, čo ma na basketbale baví najviac: komentujte zápasy ako analytik, špecialista," hovoril Zídek o polčase štvrťfinálového duelu medzi svojou vlasťou a Srbskom.

Európsky šampionát začal v Berlíne, potom sa na play-off presunul do francúzskeho Lille. "Takže som bohužia l základnej skupine naše chlapcov moc nevidel, zápasy sa krížili," líči.A neskrýva potešenie z hry reprezentácie: "Každý je výkony Čechov prekvapený, papierovo s nami nikto nepočítal do štvrťfinále."

Pre Zídka ide o potechu nielen kvôli tomu, že sa mu také zápasy, akými boli napríklad české súboja s Chorvátmi či so Srbmi, dobre komentujú.

"Som členom výboru Slovenskej basketbalovej federácie a jedným z našich najdôležitejších úloh je rozšíriť členskú základňu, zlepšiť postavenie basketbalu v Česku a záujem o neho. Akýkoľvek dobrý výkon a prezentácie na vrcholnej úrovni je pre nás obrovským impulzom a plusom, "hovorí.

A teraz prichádza možnosť, ktorá je v basketbalových dejinách samostatného Česka jedinečná: pobiť sa o olympiádu, zaistiť si miesto v kvalifikácii o Rio. "To je samozrejme obrovská motivácia.Ale veľkým úspechom je už to, že sme sa dostali medzi posledn� �ch osem celkov Európy a v polčase štvrťfinále so Srbmi bolo skóre 42:45, "oceňuje Zídek.

Tak vysoko on sám v reprezentačnom drese ani vystúpiť nemohol. Nie je mu ľúto, že podobné boje nezažil? "Vôbec nie. Som strašne rád, že som pri tom naživo. Chalanom, realizačnému tímu a celému českému basketu to nesmierne prajem. "

Žídková renomé v basketbale zostáva naďalej vysoké; na hráča, ktorý triumfoval v NCAA aj v Eurolige, sa nezabúda. A z kontaktov vychádzajú zaujímavé informácie. Pre slovenských fanúšikov napríklad tá o možnej budúcnosti Tomáša Satoranského.

"Stretol som sa tu s Tommy Sheppardom, riaditeľom hráčskych operácií Washingtonu Wizards.Ako hráč som ho zažil v Denveri, poznáme sa osobne, "líči Zídek - práve Wizards si na drafte na Satoranského zaistili práva. "Prišiel za Tomášom, hovoril s ním a je veľmi, veľmi silná indikácia, že Tomáš budúci rok po ukončení z mluvy v Barcelone pôjde do NBA."

Ak dôjde na to, dočkal by sa Zídek svojho tretieho nástupcu : od jeho čias medzi zámorskú elitou nastúpili len Jiří Welsch a Jan Veselý. "Ja osobne Tomáša v NBA očakávam. A nie ako náhradníka, ale ako člena užšieho kádra Washingtonu Wizards, "hovorí Zídek, dlháň medzi komentátormi.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára